Skip to navigation Skip to main content

The Smithson

Working with Tate Hindle architects, this refurbishment of an existing 6 storey building improves and modernises the commercial office space offering.

Formed from two structural frames constructed in the 1960s and 1990s respectively, the existing building had already extensively refurbished and extended, so consisted of a variety of construction types. We conducted extensive opening up works and back analysis of the existing structures to ascertain construction typology, details, loadpaths and feasibility for alterations.

The main structural interventions include the creation of a generous double storey height reception area through the removal of a portion of the first floor slab, floor strengthening to allow removal of loadbearing blockwork walls, and the additional of a roof top plant platform. The reception area slab removal has required column strengthening and careful integration of a horizontal steel truss in the floor buildup to transfer lateral floor diaphragm forces back to the core.

Client
The Charities Property Fund
Architect
Tate Hindle
Location
London
Project Engineer
Benjamin Torrance